Vi bygger broer med viden

Vi lærer ikke af historien, hvis vi ikke læser om den.

Kulturarvsfortælling

Serien indholder titlerne Jomfru Maria og engleføden, Telipinu og vreden, Gilgamesh og Kong Keret fra Ugarit.

Serien Kulturarvsfortælling, er et af Forlaget Orbis’ formidlingsprojekter om kultur og kulturarv.
 
Europa har sin oprindelse i antikkens middelhavskultur og i Nærorienten. Kulturarvsfortælling’erne sætter fokus på gamle tekster, som alle er en del af Europas, Mellemøstens og Nordafrikas fælles, fundamentale kulturarv, ved at oversætte og gendigte dem, og gøre dem tilgængelige i samtiden.
 
De oprindelige tekster er oversat og gendigtet af Pernille Carstens, og bøgerne er tegnet af Sussi Bech. Bøgerne egner sig godt til højtlæsning og samtale for børn og voksne. 
 
Kulturarvsfortælling’erne fungerer godt som samtalebøger, og teksten er udstyret med noter og kommentarer, når man leder efter svar.

149 kr.

Traditionerne om Jesu mor Maria er del af en fælles kulturarv. Jomfru Maria og engleføden er en historie om hendes liv, sådan som den fortælles i en græsk tekst fra omkring 150 e.Kr., der hedder Jakobs Forevangelium. Teksten er ikke med i Bibelen, men det er fra denne fortælling, den traditionelle viden om Maria stammer. 

Maria er datter af to gamle rige jødiske forældre, der bor midt i Jerusalem i et hus med have. Maria vokser dog op i templet, hvor hendes føde bliver bragt af engle. Som ung pige bliver hun derefter sat til at lave templets forhæng. Hun kommer til at bo hos en tømrer Josef, der er gammel enkemand og far, og hvis opgave det er at tage sig af hende. Men også i denne fortælling bliver Maria gravid. 

 
60 sider, hardcover, format 22 x 25 cm.

Læg bogen i varekurv før du går til betaling.

Gå til betaling, efter du har lagt bogen i varekurv.

149 kr.

Historien om Telipinu stammer fra oldtidens Anatolien, dét der idag er Tyrkiet. I omkring 1300 f.Kr. hed det hittitterriget efter det folk, der boede der. Myten er fundet i hovedstadens bibliotek, og den er helt central i Anatoliens historie fra den førislamiske periode.

Hovedpersonen er en ung gud, der hedder Telipinu. Han er meget vred og gal. Så rasende, at han ikke længere vil sidde i sit store tempel. Han har fået nok af menneskene, der ikke bringer ham de ofre han kunne ønske sig, og heller ikke gør det rigtigt. For at hævne sig løber han bort, væk fra byen og langt ud på steppen, for at gemme sig i naturen. Han lægger sig til at sove og ingen af de mange guder kan finde ham. Da Telipinu forsvinder, går verden i stå og ingenting gror og ingenting lever. Der er kaos. Hvordan Telipinu bliver fundet og af hvem handler myten om.

60 sider, hardcover, format 22 x 25 cm.

Læg bogen i varekurv før du går til betaling.

Gå til betaling, efter du har lagt bogen i varekurv.

199 kr.

Heltedigtet om Gilgamesh er en verdensklassiker og hører til den fælles kulturarv. Fortællingen er verdenshistoriens ældste, og over 4000 år gammel. Den stammer fra Mesopotamien, vore dages Irak. Tematikken i fortællingen er eviggyldig og handler om livet, døden, om venskabet, drømme, håb og mod.

Kong Gilgamesh er konge i Uruk. Ikke en specielt elsket konge, mere en tyran. Men for at han kan blive mild og retfærdig skaber guderne ham en ven. Venskabet med vildmanden Enkidu, der ikke er vokset op i byen som Gilgamesh, men ude i naturen, bliver et vendepunkt for kongen.

Med Enkidu får Gilgamesh mange oplevelser og de bliver uadskillelige. De klarer den ene kamp efter den anden. Gilgamesh sætter sig op mod kærlighedsgudinden og som straf rammes Enkidu med døden. Nu går det op for Gilgamesh at også han skal dø. Han forsøger at overvinde døden og kommer til Verdens ende, hvor han møder en krokone og en mand, der har overlevet en vandflod i et skib. Han får også en urt, der kan give evigt liv.

128 sider, hardcover, rigt illustreret, format 22 x 25 cm.

Læg bogen i varekurv før du går til betaling.

Gå til betaling, efter du har lagt bogen i varekurv.

149 kr.

Kong Keret handler om det at være menneske, og fortæller om menneskets forhold til naturen og til det guddommelige. Den fortæller også om, hvordan livet så ud i fortiden et sted i verden, hvor der har levet mennesker rigtigt længe. Teksten kan dateres til senbronzealderen 1500–1200 f. Kr.

Keret hed en konge i Syrien i byen Ugarit. Historien om ham er en legende. Den udspiller sig i en verden, der består af både mennesker og guder. Kong Keret er ulykkelig. Han tænker, at det måske er guderne, der hævner sig på ham. Men han har ikke gjort noget galt. En nat henvender den øverste gud El sig til ham i drømme. Det vender op og ned på Kerets liv.

72 sider, hardcover, format 22 x 25 cm.

Læg bogen i varekurv før du går til betaling.

Gå til betaling, efter du har lagt bogen i varekurv.

Køb bøgerne i vores webshop, i vores butik i Gothersgade 60, 1123 København K., eller bestil den hos din lokale boghandler.

X