Vi bygger broer med viden

Vi lærer ikke af historien, hvis vi ikke læser om den.

296 sider, hardcover, rigt illustreret, 17 x 24 cm

”Denne bog handler om arkæometri. Kort fortalt er arkæometri anvendelsen af naturvidenskabelige metoder på kulturarvsmaterialer. Det er spændende, fordi vi med dateringsteknikker og kemiske målemetoder kan afsløre ting, som man ikke tidligere vidste om fortidens mennesker og begivenheder. Det kan for eksempel være, at man prøver at løse en flere hundrede år gammel mordgåde, eller det kan være, at man forsøger at bestemme, hvilke farver en kunstner havde på sin palet for tusinder af år siden. Kun fantasien – og selvfølgelig arkæologien – sætter grænser for, hvad man kan undersøge. 

Jeg har forsket i arkæometri i over tredive år. Først ti år som leder af Kulstof–14 Laboratoriet på Nationalmuseet og sidenhen i min egen forskningsgruppe på Syddansk Universitet i Odense. Det er tolv nedslag fra dette lange arbejdsliv, der bliver formidlet i bogen”. 

Kaare Lund Rasmussen

Læg bogen i varekurv før du går til betaling.

Gå til betaling, efter du har lagt bogen i varekurv.

”Kulturarv er alt, fortidens mennesker har efterladt os: Ideer og for­tællinger, musik og tekster – og den materielle kulturarv: Bygninger, brugsgenstande og det, der bliver tilbage af menneskene selv. 

Forskningen i arkæometri har en indbygget faglig brobygning i sig, fordi dens resultater går ind i flere humanistiske fagområder, fx arkæologi, historie, filologi, kirkehistorie, religionshistorie og kunsthistorie, sammen med retsmedicin og antropologi. De naturvidenskabelige resultater udfordrer og beriger den eksisterende viden om konkrete historier for de konkrete genstande”. 

Kapitel 1. Hektor og Achilleus i myternes land

Kapitel 1. Hektor og Achilleus i myternes land

”Philippe har lige spurgt, om jeg vil være med til et projekt om det allerældste Grækenland – helt ude i myternes land”.

kapitel 2. Et forsvundet palads under Ægyptens sand

kapitel 2. Et forsvundet palads under Ægyptens sand

”Farverne kan også fortælle os om den kulturelle udveksling, der fandt sted på kryds og tværs af Middelhavet. Som sagt, så er de fleste af farverne på de antikke skulpturer fra Grækenland og Romerriget desværre forsvundet i dag. Men i Ægypten har vi masser af farver bevaret. Det er blandt andet, fordi klimaet her er så tørt, at meget af den oprindelige bemaling har kunnet overleve til i dag”.

Kapitel 3. Israel og magten i det skrevne ord

Kapitel 3. Israel og magten i det skrevne ord

”I 1947 var en ged løbet væk fra den palæstinensiske beduin Mohammed adh’ Dhib fra Ta’amireh stammen. Han kunne høre geden bræge i det fjerne, men han kunne ikke få øje på den. Han gik efter lyden, men kunne stadig ikke finde geden. Til sidst masede han sig ned gennem en smal sprække og dumpede pladask ned i en skjult hule. Her befandt han sig på klippegulvet sammen med geden og en stor keramikkrukke fuld af pergamentsruller”.

Kapitel 4. To Apostle i Rom

Kapitel 4. To Apostle i Rom

”Agnello kommer og hilser på med et smil og et bjørnekram. Og så går vi ud ad sidedøren i Dei Santi Apostoli kirken og op i klosteret. I et højloftet, lidt mørkt rum, ligger alle relikvierne fra apostlene Jakob og Filip fremme. Relikviegemmerne i kirkens alter er under ombygning, og dette rum er deres midlertidige opbevaringssted. Et skinneben, en ret velbevaret mumificeret fod, tænder, seks krukker med de nedbrudte rester af mumiernes indre, stofrester og meget mere. Øjnene kan slet ikke blive mætte”.

Kapitel 5. De klassiske dyder i huset ved et af verdens syv vidundere

Kapitel 5. De klassiske dyder i huset ved et af verdens syv vidundere

”Mosaikstifterne var mellem en halv og en centimeter på hver led. De var forarbejdet af tre forskellige slags materialer: glas, bjergartsstykker og brændt ler. Bjergartsstykkerne er formodentlig taget fra lokale klipper fra omegnen, og brændt ler er i denne sammenhæng heller ikke så interessant. Men glasstifterne er spændende. Her ligger sagens kerne i denne historie. Den handler om fremstilling af glas”.

Kapitel 6. Dronning Edels historie

Kapitel 6. Dronning Edels historie

”Ved siden af Knud den Helliges kiste, fem meter væk, og også på en piedestal, står en kiste med hans lillebrors, Benedikts, jordiske rester. Andre kongelige gravsten ligger i gulvet, blandt andet kong Hans, dronning Christine og deres lille søn Frans, der døde af pest som 13-årig. Men der er ingen spor efter Knuds dronning, Edel. Hvor er hun monstro henne?”

Kapitel 7. Kunsten at læse middelalderlige bøger ved hjælp af røntgen

Kapitel 7. Kunsten at læse middelalderlige bøger ved hjælp af røntgen

”Farven har fået sit tilnavn, Paris, fordi netop dette stof blev anvendt til at udrydde rotter i Paris’ kloakker. På trods af sin farlighed blev farven også anvendt af mange kendte kunstnere: Turner, Monet, Renoir, Gauguin, Cézanne og van Gogh. Og giftigt var det i hvert fald for mennesker, hvis de bare rørte ved bogbindet og derefter slikkede på fingeren, ganske som munkene i Umberto Ecos roman Rosens Navn fra 1980. Det var faktisk både overraskende og skræmmende”.

Kapitel 8. Frans af Assisi – Historien om en engel

Kapitel 8. Frans af Assisi – Historien om en engel

”Prøverne af det omgivende materiale, papiret og det røde medaljon-stof, viste heldigvis ikke uventede eller uheldige forureninger. To små prøver på nogle få milligram var som sagt blevet udtaget af brødposen. Den ene prøve blev renset i Odense og kulstof–14 dateret i Groningen, hvor Johannes van der Plicht regnede alderen ud til 1220–1295 med 95 % sandsynlighed”.

Kapitel 9. Mordet på Tycho Brahe?

Kapitel 9. Mordet på Tycho Brahe?

”Senere hen fortsatte disse mordteorier med at dukke op fra tid til anden. Mange af dem havde karakter af det, vi i dag vil kalde konspirationsteorier. I 2004 udkom en relativt velformuleret teori af denne slags i form af en bog, ‘Heavenly Intrigue‘, der var skrevet af journalistægteparret Joshua og Anne-Lee Gilder. Her fremsætter de to journalister den helt uunderbyggede teori, at Tycho Brahe skulle være blevet forgiftet med kviksølv af ingen ringere end sin egen assistent, Johannes Kepler!

Kapitel 10. Miraklet om San Francesco Caracciolo fra Napoli

Kapitel 10. Miraklet om San Francesco Caracciolo fra Napoli

”Og så kommer det, der skulle vise sig at blive den helt afgørende måling i denne arkæometriske undersøgelse. Blot for at være grundige analyserede vi også det kompakte knoglevæv fra det indre af skinnebenet. Og her fandt vi ikke mindre end 4900 nanogram kviksølv per gram knoglevæv. Det er en meget, meget høj værdi. Her kan der ikke være tale om en ydre eller senere påvirkning. Hvordan skulle kviksølvet komme ind i det kompakte væv inde i midten af Caracciolos skinneben?”

Kapitel 11. Samtale med Agnello Stoia

Kapitel 11. Samtale med Agnello Stoia

”Men denne dag skete der altså noget. Der tikkede der en mail ind, hvor jeg blev bedt om at skære to ekstra skiver af de to apostelknogler, som vi på det tidspunkt havde til analyse på universitet: så tyndt jeg kunne, og to skiver, tak, lød anmodningen fra Agnello. Som sagt så gjort”.

Kapitel 12. Den kinesiske helgen Sankt Paul Chen i Paris

Kapitel 12. Den kinesiske helgen Sankt Paul Chen i Paris

”Paul Chen blev saligkåret den 2. maj 1909 af pave Pius X, og kanoniseret som helgen den 1. oktober 2000 af pave Johannes Paul II. Paul Chen var bare én ud af en gruppe på i alt 120 kinesiske katolske martyrer”.

Indhold

Forord · 6

Om forfatterne · 12

 

Kapitel 1 

Hektor og Achilleus i myternes land · 16

Kapitel 2

Et forsvundet palads under Ægyptens sand · 32

Kapitel 3

Israel og magten i det skrevne ord  · 50

Kapitel 4

To apostle i Rom · 90

Kapitel 5

De klassiske dyder i huset ved et af verdens syv vidundere · 116

Kapitel 6

Dronning Edels historie · 136

Kapitel 7

Kunsten at læse middel­alderlige bøger ved hjælp af røntgen · 156

Kapitel 8

Frans af Assisi og historien · om en engel · 172

Kapitel 9

Mordet på Tycho Brahe? · 192

Kapitel 10

Miraklet om San Francesco Caracciolo fra Napoli · 212

Kapitel 11

Samtale med franciskanerbroder Agnello Stoia · 232

Kapitel 12

Den kinesiske helgen Saint Paul Chen i Paris · 248

 

Efterskrift – Etik, feltarbejde, målemetoder og maskiner · 262

Kilder og forslag til yderligere læsning · 282

Billedkreditering · 290

Køb bogen i vores webshop, i vores butik i Gothersgade 60, 1123 København K., eller bestil den hos din lokale boghandler.

X