Med fordrivelsen i sjælen

Med fordrivelsen i sjælen
DKK 250,00
Du sparer

ISBN 9788793999015
286 sider, softcover, illustreret, 15 x 22 cm

  • Orbis Fordrivelsen i sjaelen
  • Orbis Fordrivelsen i sjaelen2

https://www.dr.dk/radio/p1/4-division/4-division-2020-08-21#!01:28:15
Lene Koch gæstede fredag den 21. august Adam Holm i 4. division på DR P1. Det kom der et spændende interview ud af, som både handler om bogen “Fordrivelsen i sjælen” og om flygtningekrisen i Syrien. Klik på linket og hør interviewet.

”Alment tilgængelig og en stærk læseroplevelse er til gengæld begivenhederne i Tasítsas nedskrevne erindringer i deres beretning om kamp for både selvværd og børnenes kår og familiens status og værdighed. En kamp, der også omfattede bevarelse af den kulturelle og etniske identitet som lilleasiater. Beretningen, som er illustreret med s/h samtidige fotos med agerende, åsteder og begivenheder, går her lige ind hos læseren bl.a. i kraft af, at de intense oplevelser for en del er berettet direkte fra børnehøjde.”
”... det er et meget vigtigt stykke europæisk historie, som i høj grad fortjener opmærksomhed, især når det – som her – endelig formidles på dansk i bogform.
Kristian Søe, Historie-online.dk

 

For 100 år siden søgte en faderløs græsk-ortodoks flygtningefamilie tilflugt på Lesbos efter dens fordrivelse fra Lilleasien i det osmanniske rige. Den overvandt utallige strabadser og skabte sig langsomt et nyt liv. Den historiske skildring af denne ene families skæbne sætter nutidens begivenheder i stærkt relief. For flygtningekrisen har i en årrække præget vores verden, og den græske ø Lesbos er blevet et sindbillede på de menneskelige tragedier krige fører med.

Da forfatteren, den græskfødte psykolog Libby Tatá Arcel, døde i 2018 var bogen om flygtningekvinden Tasítsa – Libbys mor – allerede skrevet. Den blev udgivet på græsk på forlaget Kedros, og blev en stor succes i Grækenland, hvor en betydelig befolkningsgruppe er efterkommere af lilleasiatiske flygtninge. Nu har Lene Koch, professor emer. og dr.phil., bearbejdet en oversættelse til dansk.

Som tillæg til denne beretning er bogen udstyret med tre efterskrifter: En beretning fra Tasítsas barnebarn Christina Papadópoulou, en psykiatrisk redegørelse for nogle grundlæggende forhold omkring flygtninges traumer ved psykiateren Anne Lindhardt og et efterskrift ved historikeren Mogens Pelt, der sætter Tasítsas beretning ind i en bredere historisk kontekst.

Ud over foto fra Tasítsas liv er bogen også udstyret med righoldige og samtidige historiske foto under billedredaktion af Mogens Pelt og Pernille Carstens.

Med fordrivelsen i sjælen er en historisk dokumentation af den græsk-ortodokse befolknings fordrivelse fra Lilleasien i 1922.

Indhold

Prolog · ”Jeg har tilgivet dem”: En værdifuld arv
Indledning · På sporet af min historie
Kapitel 1 · Den traumatiserede hukommelse
Kapitel 2 · Nostalgi: Det tabtes nærvær
Kapitel 3 · Tilbage til hjemlandet, til Tsandarlí
Kapitel 4 · Den anden fordrivelse – faderens forsvinden
Kapitel 5 · Georgía Kounouslí og de fem børn tilbage i Playiá
Kapitel 6 · Hemmeligheden bag en lilleasiatisk families overlevelse
Kapitel 7 · Videregivelse af flygtninges erfaringer fra generation til generation
Kapitel 8 · Traumet i tredje generation
Epilog · Forfædrenes passion
Intetsteds fremmed
Om traumer og traumatisering
Historisk efterskrift
Den tale Tasítsa aldrig holdt

Tak til

Aage og Johanne Louis-Hansens Fond
VELUX FONDEN
Inge Genefke og Bent Sørensens Antitortur Støttefond

In Stock.
DKK 250,00
Du sparer

Copyright © 2015 Forlaget Orbis - Alle rettigheder forbeholdt - Web udarbejdet af Weis & Wise

Our website uses cookies to remember your settings, statistics and personalization of content and ads. This information is shared with 3rd party. By continuing to use the website you accept the cookie policy.