SFINX 2017 Årgang 40:4 Jubilæumsnummer 40 år

SFINX 2017
Årgang 40:4
Hæfte 68 sider, illustreret
25 års arkæologisk felt-arbejde ved Det Danske Institut i Athen
I 25 år har Danmark haft en forskningsinstitution og et kulturinstitut i Athen, og i artiklen giver direktør ph.d. Kristina Winther-Jacobsen et overblik over de vigtigste arkæologiske feltarbejder ved Det Danske Institut i Athen.
Et dyk ned i verdenshistorien
Læs hvordan en samtale med en lokal gammel fisker bliver en vigtig ledetråd, der sammen med den nyeste teknologi opklarede en vigtig del af den antikke græske historie, i artiklen om ”Et dyk ned i verdenshistorien” ved lektor ph.d., Bjørn Lovén sammen med Steffen Lund Jørgensen og Sarah Pepke Pedersen alle Saxo instituttet, KU.
Familieportrætter fra Palmyra
Adjunkt Signe Krag, ph.d. fra institut for Kultur og Samfund, AAU, lader os i sin artikel komme tæt på familieportrætter fra Palmyra i Syrien, der giver en indsigt i forholdet mellem en far og hans datter i årene 150–175.
Trier – Romerrigets hovedstad
Morten Warmind, lektor ph.d., ToRS, KU, tager os med til Trier og fortæller os om Augustus by anlagt ved Moselfloden så langt ud, som det var sikkert at have en forpost i det galliske område. Byen har mange velbevarede romerske bygninger, et amfiteater og romerske bade og en basilika.
Munkenes paradis
Paul John Frandsen, mag.art lektor emeritus, ToRS, KU indfører læserne i et ukendt billedunivers hos de første kristne munke og nonner i Egypten og viser hvordan deres celler og klostrene indarbejdede Paradistanken.
En farverig legende, en from familie og grimme ord på kirkemuren
Henning Galmar, tidligere rektor mag.art., fortæller læserne om et vigtigt freskomaleri i den oldkirke-lige basilika ved San Clemente-kirken, der er afgørende for vores viden om det italienske sprog.
Sankt Martin – fra romersk soldat til kristen missionær
Sankt Martin er Frankrigs første og største helgen. Han hører hjemme i Tours, hvor han var biskop. De færreste ved, at han var en romersk soldat, der i mange år gjorde krigstjeneste og endte som kristen missionær. Det viser Gudrun Hastrup, cand. mag. i græsk og latin i sin artikel.
Nej til Vergil og farvel til Augustus.
I renæssancen blev Vergils digte læst i skolerne som noget af det første latin og var således velkendt af alle, der havde en uddannelse. På den tid opstod et væld af hyrdedigtere, som iscenesatte sig selv som deres egen tids Vergil. Læs Trine Arlund Hass, lektor ph.d. i institut for Kultur og Samfund, AAU, artikel.
En slavehandlers kapel
Mogens Nykjær, kunsthistoriker og forfatter viser i sit bidrag sit Firenze frem med en gennemgang af det imponerende Francesco Feronis gravkapel i kirken SS. Annunziata, hvor alle sejl er sat til.
Irakisk Kurdistan – et nyt arkæologisk Mekka
Et aktuelt kig på det irakiske Kur-distan, hvor det ene udgravningsprojekt efter det andet skyder op, fortalt af Mette Bangsborg Thuesen, stud.mag., ToRS, KU, og hvor landets tusindårige historie fortælles på nye museer.