Jordan

Jordan
DKK 110,00
Du sparer

SFINX 2012 · 35:2
Gæsteredaktør Thomas Hoffmann
Hæfte 68 sider, illustreret

SFINX Jordan Petra aqaba mshattas

Forhistorien

Den region, hvor Jordan ligger i i dag, har en lang og spændende forhistorie. Susanne Kerner, som er nærorientalsk arkæolog og lektor på Københavns Universitet, har på baggrund af sine mange udgravninger i Jordan skrevet en artikel om denne fascinerende periode, som vi kun kender til pga. de utrolige fund, der er dukket op af jorden.

Det hellenistiske og romerske Jordan

I hellenistisk og romersk tid var regionen Jordan, som vi kender den i dag, ikke samlet under ét herredømme. Den bestod af selvstændige konge- eller fyrstendømmer i forskellige konstellationer og af områder, der var under fremmed kontro. Af klassisk arkæolog og lektor på Aarhus Universitet Rubina Raja.

Petra – Verdens kulturarv og vidunder

Har man sagt Jordan, må man også sige Petra. Meget få steder i verden er et monument fra oldtiden så synonymt med en moderne stat. Og af gode grunde. Petra rummer et spektakulært eksempel på en 2000 år gammel arabisk civilisation, som især knytter sig til det område, som i dag udgør Det Hashimittiske Kongerige Jordan. Af nærorientalsk arkæolog og institutleder på Københavns Universitet Ingolf Thuesen.

Mosaikker i Jordan

Et utal af smukke og interessante senromerske og tidlig kristne mosaikker kan ses i Jordan. Klassisk arkæolog og lektor på Aarhus Universitet Birte Poulsen kaster lys over nogle af de spændende og sjove fortællinger, som mosaikkerne gengiver. Et særligt fokus har byen Madaba, der er kendt for sit mosaikkort fra 500-tallet, der gengiver en del af den antikke verden.

Aqaba – Jordans historiske havneby

Aqaba er Jordans sydligste by og landets eneste havn. For mange europæere er byen uomtvisteligt forbundet med T.E. Lawrence (of Arabia) og arabernes store væbnede opstand mod tyrkisk-osmannisk overherredømme i starten af 1900-tallet. Af nærorientalsk arkæolog Kristoffer Damgaard.

Umayyaderne

Det islamiske umayyadedynasti, som sad ved magten i 661–750, byggede bl.a. ørkenpaladset Qusayr Amra i det nuværende Jordans ørken. Paladset er optaget på UNESCOs liste over verdens kulturarv pga. de spektakulære vægmalerier, der pryder dets indre. Thomas Hoffmann, lektor i arabisk- og islamstudier på Aarhus Universitet og SFINX redaktør, giver os en introduk-tion til umayyadedynastiet og tager os med til Qusayr Amra.

Ørkenslottet Mshattas skønhed

Qasr al-Mushatta eller blot Mshatta, som man siger i daglig tale, er det arabiske ord for vinterpaladset. I dag skal man to steder hen i verden for at opleve dette forunderlige monument. Hovedparten af konstruktionen ligger stadig, hvor den oprindeligt blev opført, ca. 30 km syd for Amman, i umiddelbar nærhed af Dronning Alia Lufthavnen. En mindre, men vigtig del af slottet befinder sig imidlertid i Tyskland. Det drejer sig om den sydvendte facade, som blev demonteret i 1903, hvorefter den fragtedes til Berlin og blev genopført på Museumsøen. Muren var dengang en gave fra den osmanniske sultan, Abd al-Hamid 2., til Kejser Wilhelm 2. Af nærorientalsk arkæolog og museumsinspektør ved Davids Samling i København Peter Wandel.

Jordan og korsfarerne

I 1095 prædikede pave Urban 2. i Sydfrankrig og beskrev malende, hvordan de vantro besudlede de hellige steder, hvor Jesus havde vandret omkring i menneskeskikkelse. En religiøs vækkelsesbevægelse skyllede over Europa. Hundredetusinder tog korset og marcherede af sted for at befri Jerusalem. Af historiker og lektor ved Syddansk Universitet Kurt Villads Jensen.

Jordan er Palæstina – en debat i tre versioner

Jordan er Palæstina. En kontroversiel udtalelse, der har skabt en længere debat. Morten Valbjørn, lektor ved Institut for Statskundskab, Aarhus Universitet og én af landets førende kendere af det moderne Jordan, indvier os i landets komplicerede relationer til Israel og det palæstinensiske folk.

Jordans beduiner

Det er svært ikke at tænke på beduiner, når man tænker på Jordan. Denne lille befolkningsgruppe er da også gennem det seneste århundrede blevet et ikon for landet, og brugt ikke blot i turistsammenhænge men også indadtil for at skabe en fælles national identitet i det unge kongedømme. Den nærorientalske arkæolog og adjunkt ved Københavns Universitet Mikkel Bille har med baggrund i et langvarigt forskningsophold blandt beduiner i Jordan, skrevet om dem og deres særlige rolle i Jordan.

På lager
DKK 110,00
Du sparer

Copyright © 2015 Forlaget Orbis - Alle rettigheder forbeholdt - Web udarbejdet af Weis & Wise

På vores website bruges cookies til at huske dine indstillinger, statistik og personalisering af indhold og annoncer. Denne information deles med tredjepart. Ved fortsat brug af websiden godkender du cookiepolitikken.