Sardinien

Sardinien
DKK 130,00
Du sparer

SFINX 2019
Årgang 42:2
Hæfte 84 sider, illustreret

SFINX 42 2 sardinien catalonien nuraghe alghero murales

SFINX 42 2 sardinien catalonien nuraghe alghero murales2

Nuraghe-kulturen

Valentina Matta, uddannet arkæolog, ph.d. studerende, Institut for Kultur og Samfund, Aarhus Universitet, introducerer os for Sardiniens bronzealderkultur, der er mest kendt for sine spektakulære nuragher.

Mysteriet fra Mont’e Prama

Sine Grove Saxkjær, post.doc., ph.d. Det Danske Institut i Rom og Centre for Urban Network Evolutions, skriver om fundet ved Mont’e Prama i 1970’erne, hvor fragmenter af legemstore statuer dukkede op. I dag er statuerne blevet et varemærke for Sinis-halvøens oldtidskultur.

Den glemte tempeludgravning på Sardinien

Nora Petersen, mag.art., ph.d. studerende Danish Research Council’s Center for Urban studies, Aarhus Universitet, fortæller i sit bidrag om en glemt dansk udgravning på øen af bl.a. en Bes-helligdom.

Fønikerne på Sardinien

Annette Rathje, klassisk arkæolog, mag.art. lektor emerita ved Københavns Universitet, tager læserne med rundt på det fønikiske Sardinien.

Det sardiske middelaldersamfund

Mette Buhl, Sardinienskender og kandidatstuderende i klassisk arkæologi, Aarhus Universitet, indfører læserne i de meget brogede magtforhold på Sardinien i middelalderen.

Eleonora d’Arborea

Mette Buhl sætter i denne artikel fokus på Eleonora af Arborea, Sardiniens store middelalderheltinde, der er samtidig med Danmarks dronning Margrethe I. 


Mesteren fra Castelsardo og kunstskolen i Stampace

Cecilie Marie Meyer, cand.mag i italiensk, forfatter og formidler, indfører læseren i en sardisk renæssancemaler, der lige så godt kunne være catalansk pga. sit udtryk.

Alghero i det catalanske middelhavsimperium

Prof. emeritus Uffe Østergård undersøger, hvorfor der i byen Alghero er gadeskilte på to sprog og stiller skarpt på byen, der også er kaldt Det lille Barcelona pga. forbindelserne til Catalonien.

En ukendt forfatter på en ukendt ø

Ph.d. i dansk litteratur Sara Severini fra Genua Universitet løfter sløret for den danske forfatterinde Maria Gamél bag Den ukendte ø fra 1913 og viser hen til samtidig rejselitteratur.

Antonio Gramsci og arven fra Sardinien

Den politiske filosof Gramsci (f. 1891) stammer fra Sardinien og det kommer til udtryk i hans tanker og værker set gennem dr. phil. Gert Sørensen, seniorforsker ved Københavns Universitet.

Sardiske druekerner genskriver Middelhavets vinhistorie

Cecilie Marie Meyer fortæller om 2800 år gamle druer, fundet på Sardinien. Fundet skriver historien for vinfremstilling i det vestlige Middelhav mange år tilbage i forhold til den hidtidige datering. Vinen var ikke importeret fra Grækenland eller det øvrige Middelhavsområde, men var derimod baseret på stokke fra den oprindelige sardiske flora.

Bentzon og launeddas

Cand.mag. Erik Leimand redegør for hvordan Andreas Fridolin Weis Bentzon, en ung dansk antropolog blev afgørende for bevarelsen af sardisk musiktradition.

Festerne

Erik Leimand og Mette Buhl viser i denne artikel mangfoldigheden bag de sardiske fester og giver læserne et overblik over de vigtigste traditioner.

Figurativ kunst i det åbne rum

Murmaleri (murales), har en 
særstatus på Sardinien. Mette Buhl fortæller om denne figurative kunst og dens udøvere.

På lager
DKK 130,00
Du sparer

Copyright © 2015 Forlaget Orbis - Alle rettigheder forbeholdt - Web udarbejdet af Weis & Wise

På vores website bruges cookies til at huske dine indstillinger, statistik og personalisering af indhold og annoncer. Denne information deles med tredjepart. Ved fortsat brug af websiden godkender du cookiepolitikken.