SFINX 2019 årgang 42:1

SFINX 2019
Årgang 42:1
Hæfte 44 sider, illustreret
Urartu: Et netværk af bjergfæstninger
Kristian Alex Larsen, BA i Nærorientalsk Arkæologi og MA i Statskundskab, skriver om Urartu, en stat fra 9.–7. årh. f. Kr., syd for Kaukasus. Urartu er identisk med Ararat, det bjerg vi kender omtalt i Biblen og som i dag er symbol for Armenien. I dette ukendte landskab viser en serie af oldtidsborge sig.
Jagten på en forsvunden by: Tannetum
Den italienske landskabsarkæolog Paolo Storchi, post.doc. Sapienza Università di Roma/Scuola Archeologica Italiana di Atene, viser i sit bidrag sine nyeste forskningsresultater, der har ført til fundet af den forsvundne antikke by
Tannetum, der lå midt på Posletten.
Shenoute af Atripe og 1.300 års pilgrimsfærd til Ægyptens Hvide Kloster
Louise Blanke, post.doc. Oxford Universitet, tager læseren med til Ægypten og det Hvide kloster, hvor Sankt Shenoute er knyttet til som skytshelgen. Shenoute var leder af stedet frem til 465 og har forfattet et stort antal religiøse tekster. Hvert år i juli rejser kopterne til stedet på valfart.
Fragmenter af Roms historie – det nye dansk-italienske Cæsars Forum-projekt
Jan Kindberg Jacobsen, ph.d. museumsinspektør på Ny Carlsberg Glyptotek, professor dr.phil. AU, Rubina Raja dr.phil professor i klassisk arkæologi, AU og leder af Centre for Urban Netwoek Evolutions & Sine Grove Saxkjær, post.doc. ph.d. Det Danske institut i Rom og Centre for Urban Network Evolutions, fremlægger deres nyeste forskningsresultater fra hjertet af Rom, nemlig det nye dansk-italienske Cæsærs Forum projekt.
Romernes hav
Tønnes Bekker-Nielsen, lektor dr.phil., SDU, giver læseren indblik i sin nye bog om Middelhavet, som var midtpunktet i romernes verden, et hav de kaldte ”vores hav”. Verden hed orbis terrarum, ordret ”landenes kreds”.
Pilgrimsrejse til Tinos – mellem religion og patriotisme
Hvert år den 15. august rejser pilgrimme til Tinos for at opsøge ikonet for Jomfru Marias indsovning. Denne fest afslører en tæt forbindelse mellem religion og patriotisme i Grækenland og beskrives af Evy Johanne Håland, ph.d. i historie, norsk statsstipendiat.
Hvordan Europa dominerede i verden i 500 år – og hvorfor det nu er slut
Uffe Østergård, professor emeritus, CBS gør i en tankevækkende artikel rede for hvorfor det kunne se ud til at Europas dominans i verden er svækket og vurderer dette i et idehistorisk perspektiv.