SFINX 2016 Årgang 39:4

SFINX 2016 Årgang 39:4
DKK 90,00
Du sparer

SFINX 2016
Årgang 39:3
Hæfte 36 sider, illustreret

Recep Tayyip ’Atatürk’

En afdækning af den aktuelle undtagelsessituation i Tyrkiet efter kuppet i juli måned i år. For at forstå situationen må man både omkring Atatürk, forholdet til islam og til kurderne. Tyrkiet står med deltagelse i EU på den ene side og krigen i Syrien og Irak på den anden. Erdo-gan ønsker en styrket præ-sidentpost, stram nationalisme og et fokus på den muslimske identitet med fokus på arven fra Osmannerriet.

Mogens Pelt, Lektor dr.phil. Saxo-Instituttet, Københavns Universitet

Over grænsen

En læsning af Samar Yazbeks skildring af krigen i Syrien, som det kommer til udtryk i det dokumentariske essay: Over Grænsen. Beretning fra mit Syrien i ruiner, Kristeligt dagblads forlag 2016. 

June Dahy, Studielektor, mag.art, Institut for Tværkulturelle og Regionale Studier, Københavns Universitet

Gåden om vandtilførslen til Hadrians villa

Artiklen præsenterer en verdenshistorisk nyhed, som vi løftede fligen af i sidste nummer af Sfinx. Med eneret for læserne bringes her forskningsresultaterne om vandtilførslen til Hadrians villa i Tivoli. Vandet kom fra en eller to akvædukter til Rom, der løb gennem en særlig kanal. Derfor skal de romerske akvædukters funktion og betydning revurderes. De forsynede ikke bare Rom, men også særligt priviligerede aristokraters villaer på vejen ind mod storbyen.    

Jørgen Martin Hansen, cand.mag., Københavns Universitet.  

Stjernenykker på Samos

På Samos ville man 306 f. Kr. fejre sine konger og det med deltagelse af Polos en kendt skuespiller fra Ægina. Men prisen for at få en af samtidens største stjerner var skyhøj – det fremgår af en indskrift fra Samos.

Marcel Lysgaard Lech, lektor, ph.d., Institut for Historie, SDU

Til søs med sankt Nikolaus

Den hellige Nikolaus var i 300-tallet e.Kr. biskop i Myra. Han blev genstand for helgendyrkelse over hele den kristne verden. I dag hedder mere end 100.000 danskere Niels, Nikolaj, Claus, Niklas eller Nilas. Nikolajkirker har vi i Danmark og det alle i havnebyer. Nikolaus er nemlig knyttet til havet og artiklen tager livtag med fortællingerne om helgenen, der findes samlet i den gyldne legende. Vel er sankt Nikolaus børnenes beskyttere, men mest af alt er han søfolkenes beskytter.

Tønnes Bekker-Nielsen, Lektor lic.phil, dr.phil. Institut for Historie, SDU

Søjlerne i Korinth

Der står syv massive søjler i Korinth, og i mange århundreder har de været det eneste synlige tegn på et tidligere mægtigt tempelbyggeri. I artiklen følger vi forskellige rejsendes beskrivelse og forståelse og især danske P.O. Brøndsted, der i 1810 kom til Korinth med en arkitekt, en arkæolog og en maler.     

Lars Bjørneboe, cand.mag., fhv. rektor

På lager
DKK 90,00
Du sparer

Copyright © 2015 Forlaget Orbis - Alle rettigheder forbeholdt - Web udarbejdet af Weis & Wise

På vores website bruges cookies til at huske dine indstillinger, statistik og personalisering af indhold og annoncer. Denne information deles med tredjepart. Ved fortsat brug af websiden godkender du cookiepolitikken.