Tæt på Etruskerne

Tæt på Etruskerne
DKK 250,00
Du sparer

Anna Sofie Schjødt Ahlén, Cecilie Brøns, Marjatta Nielsen, Vinnie Nørskov, Nora Petersen & Annette Rathje

ISBN 9788799790890

208 sider, softcover, rigt illustreret. Format 22 x 25 cm

Tak til E. Lerager Larsens Fond, Elisabeth Munksgaard Fonden og Aarhus Universitetets Forskningsfond.

”Det er blevet en aldeles pragtfuld bog, der med sin lækre typografi, mængden af fremragende billeder og en behagelig størrelse og indbinding næsten kunne fungere som en coffee table book. Men man opdager snart, at det ikke er hensigten med bogen.”

”Det fremgår formentlig, at der er tale om en fremragende, kompetent og engageret bog, der ikke alene ajourfører de ældre fremstillinger, men også med sine flotte billeder helt bogstaveligt kaster nyt lys og ikke mindst farver over det spændende stof.”

Henning Galmar, LOGOS 2019 nr. 1

 

”Med Tæt på etruskerne er der udkommet en meget smuk og informativ bog.”

”Det er en fremragende bog, som burde oversættes til engelsk. Men nu kan vi glæde os over, at vi omsider har fået en glimrende indføring i etruskernes kultur på dansk.”

Helmer Munch Andersen Klassisk arkæolog, Antikkens venner 2019 nr. 115

 

Det er snart 40 år siden der sidste gang blev udgivet en bog om etruskerne i Danmark. Det råder forlaget Orbis bod på sammen med seks førende forskere i emnet.

2540 Etruskerne produktopslag

Etruskerne er opkaldt efter det latinske etrusci eller tusci. Det betegner den befolkning, der levede i den centrale del af den italienske halvø, inden byen Rom spredte sig og blev et imperium under de romerske kejsere.

Der er en lang tradition for forskning i etruskerne i Danmark, som går tilbage til brygger Carl Jacobsens interesse for denne tidlige kultur. En interesse, der resulterede i en af de største etruskiske samlinger uden for Italien, på Ny Carlsberg Glyptotek.

Tæt på Etruskerne præsenterer ikke en ny samlet fremstilling af den etruskiske kulturs udvikling. Det er derimod en række nedslag i emner som præsenterer forskellige nye forskningsvinkler, og hvor nye fund eller spørgsmål har frembragt ny viden om den etruskiske kultur.

2540 Etruskerne produktopslag2

Indhold

Kort om etruskerne

Anna Sofie Schjødt Ahlén, Cecilie Brøns, Marjatta Nielsen, Vinnie Nørskov, Nora Petersen & Annette Rathje

Hvem var etruskerne?

Vinnie Nørskov
Lige siden antikken har man diskuteret, hvor etruskerne kom fra, og hvem de var. To hovedteorier debatteres den dag i dag: Var det immigranter, der bragte en ny kultur til området, eller udviklede kulturen sig hos den bosiddende befolkning i Italien?

Middelhavet og etruskernes fyrstebegravelser

Nora Petersen
Fortællinger og arkæologiske fund peger på, at store etruskiske begravelser ikke bare var lokale begivenheder. Den etruskiske elite var del af et netværk af højtstående personer fra hele Middelhavsregionen. Deres begravelser er formodentlig blevet annonceret bredt, og deltagerne kom rejsende fra et stort geografisk område.

Til banket hos etruskerne

Annette Rathje
Et af de mest yndede motiver i den etruskiske billedverden er banketten, festmåltidet, hvor folk mødtes. Fra tidlig tid har banketterne været den etruskiske overklasses måde at iscenesætte sig selv og fremvise magt, velstand og rigdom.

Etruskernes tekstiler, dragter og smykker

Cecilie Brøns
Det tøj, vi har på, er ikke kun et middel til at holde varmen eller dække sig til i blufærdighed. Det er en stor del af vores identitet. Derfor er tekstiler, dragt og udsmykning et vigtigt område at undersøge, når vi ønsker at komme tættere på etruskernes liv, og på at forstå antikkens økonomi.

Gravmaleriernes billedverden

Anna Sofie Schjødt·Ahlén
Forestillingen om et liv efter døden og de ritualer, der skulle sikre den afdøde et evigt liv i det hinsides, var en vigtig del af den etruskiske religion. Et rigt arkæologisk materiale fortæller os at etruskernes forestillede sig at afdøde levede videre efter døden. Derfor ansås graven til dels som den dødes nye bolig.

Sene etruskere i Danmark. Fra museumsgenstande til familiehistorier

Marjatta Nielsen
Det arkæologiske materiale og mængden af indskrifter fra de sidste århundreder i Etrurien er enorme. Især holdt etruskerne fast i deres begravelsesskikke. Kammergravenes størrelse og mængden af kister giver et tydeligt billede af en insisteren på familiesammenhold gennem generationer.

På lager
DKK 250,00
Du sparer

Copyright © 2015 Forlaget Orbis - Alle rettigheder forbeholdt - Web udarbejdet af Weis & Wise

På vores website bruges cookies til at huske dine indstillinger, statistik og personalisering af indhold og annoncer. Denne information deles med tredjepart. Ved fortsat brug af websiden godkender du cookiepolitikken.