NYHED! Veje & Kultur

 

I begyndelsen var vejen…

Vi er beboere i en galakse, som vi kalder Mælkevejen. Det er der dyb mening i. I hele menneskehedens historie har vi bevæget os ad stier, vi har trampet, formet hulveje gennem landskaber. Vejen er civilisationens byggesten, for veje skaber forbindelsen mellem mennesker og af det opstår byer og kulturer.

Vej kommer af det norrøne vegr og har igen forbindelse til det tyske Weg, det engelske way. Det er en rod, der betyder at ”bevæge” og ”drage” og er igen beslægtet med det latinske vehere: ”føre, drage, køre”. Det er alt det, man kan på en vej, hvor smal og uden belægning den ellers er. Mange har brugt vejene til pilgrimsvandring gennem Europa til Rom, hvor alle veje fører til, eller til Santiago de Compostela. Vejen kan også være en processionsrute mellem Athen og Eleusis, eller ved pyramiderne.

Vejene har været brugt til at transportere varer på. På Silkevejen er det fx papir, silke, porcelæn, røgelse og krydderier. Romerne brolagde vejene med store basaltstykker, som vi ser endnu i dag på Via Appia, og Europa fyldtes af vejnet, der forbandt England i vest med Nærorienten i øst. På vejene gik soldaterne frem i hære, og her blev posten bragt rundt med kurer tilbage i Perserriget. Vejen er det samme som forbindelsen, og derfor også forbindelsen mellem kulturer.

Veje er livsnødvendige – både de fysiske og de metafysiske. Man kan gå sine egne veje, og man kan stå i vejen for nogen eller udviklingen. Man kan gå en genvej eller en omvej, og man kan komme helt på afveje og måske blive så fattig, at man kun har til dagen og vejen. Man kan gå i stå på halvvejen.

Andre går den slagne vej, og det eneste vi sikkert ved er, at mennesket dør, og så siger vi: ”Den vej skal vi alle” eller ”der er ingen vej tilbage” eller ”nogen vej udenom”. Vejen er også et billede på det liv, vi lever.

Hvis vi ikke dukker op til en aftale, er det fordi der kom noget i vejen. Men bliver vi klogere af et foredrag, så siger vi, at vi fik noget med på vejen. Vores børn kommer godt i vej. Veje kan være uransagelige, og vi kan stå ved en skillevej. Og selv den metode vi bruger, skyldes en vej, for på græsk hedder vejen odos.

Vejen spiller en rolle i religion, som den rette vej, som i lovgivning. Sharia betyder vej, og det gør dao også, og Jesus siger om sig selv: ”Jeg er vejen og sandheden og livet”. Vejen kan være det udsatte sted, der hvor man bliver overfaldet af røvere, der hvor de prostituerede står, og hvor en samaritaner kommer forbi. De døde kan være begravet ved vejen, og det er her, vi finder vejkapellerne. Vejen kan også være smertens som i via Dolorosa og bevogtet af Hermes som beskytter den rejsende.

Veje er motorveje og Europaveje og også sidevejene. Det er rastepladser og hoteller og kroer og herberger. Der er kort over vejene, dem på GPS og de antikke på mosaikkerne og pergament. Trods digitalisering er det fortsat en udfordring at finde vej. Det er bompenge og vejafgifter, det er tankstationer. Det er Kongevejen gennem ørkenen, Via Maris langs Middelhavet, og det er bjergpas og handelsstationer. Det er pilgrimme og opdagelsesrejsende og flygtninge. Før i tiden og lige nu.

(Fra forordet til Veje & Kultur)

Køb Veje & Kultur >

Copyright © 2015 Forlaget Orbis - Alle rettigheder forbeholdt - Web udarbejdet af Weis & Wise

På vores website bruges cookies til at huske dine indstillinger, statistik og personalisering af indhold og annoncer. Denne information deles med tredjepart. Ved fortsat brug af websiden godkender du cookiepolitikken.