Kong Kerets dagbog

 

Kong Kerets dagbog fortæller om vores oplevelser med at formidle kulturarvsfortællingen ”Kong Keret fra Ugarit” til børn.

Klik og læs om baggrunden for Kong Kerets dagbog her >
Køb bogen om Kong Keret >


2. maj 2018 · Fuld fokus på guld, røgelse og myrraskær

Den dag Kong Keret kom på turne begyndte en mageløs maj måned med sol og varme og lukkede man øjnene var det som om at være i Mellemøsten.

Kirke Såby skole var første stop på karavanen.  Her stillede vi op i en lille teatersal og børnene fra 1. klasse var meget nysgerrige. Én kendte til nabolandet Tyrkiet, for der slappede hans mormor af, og en dreng bad om vi ikke godt på seddel ville skrive det der magiske ord: Tyrkish delight. Forestillingen afslutter med at vi ofrer røgelse til guderne og her var der fuld fokus på guld, røgelse og myrraskær.

Kong Keret har en trone som dukkemageren Lars Ringgård har lavet, stolen har en bagside. Den viser den erfaring kong Keret har i ryggen.

23. maj 2018 · ”Det larmer så meget på gaden med kanoner at de ikke kan høre deres TV.”

  1. I dag var vi på Klostermarkskolen i Himmelev i den store teatersal. Her blev holdt en dejlig bryllupsfest for Hurray og Keret og danset godt til musikken. Vi talte om de syriske børn, der oplever krigen: En sagde: ”Det larmer så meget på gaden med kanoner at de ikke kan høre deres TV. ” Vi talte om biblioteker med lertavler og hvordan bonden fandt historien i 1929.
  1. 24. maj 2018 · ”Hvis det er sådan guderne er, så tror jeg på dem!”

  2. På Munkekærskolen i Solrød var der en meget fin teatersal med forhæng, hvor scenografien blev helt magisk. Børnene var meget velforberedte og da Keret kom med bilen råbte de: ”se der kommer kong Keret”. De havde fået læst bogen højt og de var meget interesserede i ofrene: En sagde: ”Hvis det er sådan guderne er, så tror jeg på dem! ”Meget godt skuldret af en senbronzealderreligion. Vi fik kong Keret vasket og renset helt op til skuldrene og han kom med ned i bilen og fik sele på!

28. maj 2018 · Usædvanligt med en dronning på tronen

I dag lavede vi forestilling for specialskole børn i Tune. Vi kom ud i et frygtelig skybrud med kong Keret og bilen og havde svært ved at finde stedet. Der var børn i alle aldre, men på magisk vis kom der dyb koncentration og nogle meget gode spørgsmål om Syrien og Isil, om Islam, om hvorfor historien om kong Keret var blevet husket og hvor usædvanligt det var med en dronning på tronen. Faktisk blev vi enige om, at det er fordi Titmanat kommer på tronen efter sin far, at man har husket at fortælle om den usædvanlige dronning i en kongerække af mænd.

  1. 30. maj 2018 · Der blev danset med Keret

  2. Trællerupskole i Lejre var toptunet til at tale om Keret. Fint lokale med puder og dør ud til haven. Børnene var meget forberedte og de voksne med. Der blev taget videoer og der blev danset med Keret og set på ALLE detaljer i scenografien: Alle puderne og teltet og hans bryllupskappe. Det er et udstyrsstykke og også her blev der spist rigtig meget oldtidsvingummi og ofret vinofre til El og Ba’al. Hil guderne råber vi og hælder vinen ud.

Alle børnene tramper som soldater: Det lyder som når hagl rammer den tørre jord.

6. juni 2018 ”Kom snart igen og hils Hurray”

6.juni var igen på Munkekærskolen i Solrød til 3. Klasse og allerede ved bilen kom børnene, der havde set forestillingen sidste gang ud og sagde: ”Går det godt med Keret”, ”Hej Pernille har du ikke noget andet tøj på”. Vi fik sat forestilling op for 46 børn i teatersalen og jeg spillede stille klangmusik, for at vi fik ro i kroppen.De fire klasselærere havde læst historien højt, de kunne alle billederne. De vidste meget om Assads regime, om Islam, om angsten for at komme i krig hos børnene. Vi talte om hvor meget guderne elskede Keret i virkeligheden. Under bryllupsfesten gik dansen meget fin og Keret dansede med en pige, der lagde sit hoved til hans bryst og synes han var meget flot. Der blev taget selfies ved røgelsesbrændingen og vi talte om en tur til Thailand, hvor Buddha blev dyrket med røgelse og vi talte om rosenduften og oldemors parfume. Helt sikkert er det at erindringen er knyttet til sanserne. De krammede og takkede os for besøget og ville gerne pakke bilen og alle de fine puder og tæpper ned. ”Kom snart igen Keret skreg de, og hils Hurray din kone!”

7. juni 2018 ”Jeg vil aldrig mere sejle i en båd"

I dag har kong Keret været i Trekroner til to forestillinger for børn i 3. klasse. Vi fik gjort det fint i musiklokalet. Børnene havde hørt historien et par gange og de sagde "hej Keret til dukken!".

Vi talte om krigen og hvad man kan miste, men pludselig sagde en af børnene: "jeg kommer fra Aleppo, men flygtede i båd med min familie til Libyen. Jeg boede der til jeg fyldte 8. Nu har jeg været her i 3 år. Jeg skal aldrig mere sejle i en båd!" Vi talte om suq'en i Aleppo, der er forsvundet og alt det man ikke kan købe mere: "Jeg gik med min bedstemor der om torsdagen."

Kong Keret er konge over Syrien, men han er ikke Assad. Det talte vi om, vi talte om Islam og vi talte om kong Kerets mange guder. Vi ofrede til stormguden Ba'al. En dreng sagde: Jeg hedder det samme: jeg hedder Storm. I dag har vi talt om alfabetet, der blev fundet i Ugarit og om hvordan alle andre i Europa kom til at bruge det. Drengen fra Aleppo sluttede: "Jeg vidste noget godt kom fra Syrien!"

14. juni 2018 ”Skriv en ny histore og kom snart igen”

I dag har Keret været i Gadstrup og det blev noget af en dag. Der var ikke flere tilhørere end alle fik ofret vin og brændt røgelse af, så hele skolen duftede sødt og godt. Børnene kunne kong Keret udenad, og der sneg sig en fejl ind i fortællingen og straks blev fortælleren rettet: "Du glemte at sige at det også var de blinde, der var med i hæren til Udmu". Alle ville fotograferes og sidde med  Keret og have krammere og ind i teltet og sidde på Kerets seng. De løb efter Keret og råbte: "Skynd dig hjem og skriv en ny historie og kom snart igen!"

18. juni Sidste stop

I dag var den sidste dag med Keret på farten og vi kom til Dåstrup skole. Vi sad inde på biblioteket med 2A der godt vidste historien om Keret ikke var et eventyr men mere end myte. Der var mange i klassen, der havde været i Tyrkiet, og vi talte om at et naboland til Syrien er et europæisk land vi holder ferie i. Syrien er tæt på. Vi snakkede om alfabetet, som er kommet til os fra Ugarit.  Der var stor glæde ved scenografien og vi fik os et ordentligt bryllup med dans og syrisk vingummi og røgelsesbrændning uden for.

Copyright © 2015 Forlaget Orbis - Alle rettigheder forbeholdt - Web udarbejdet af Weis & Wise

På vores website bruges cookies til at huske dine indstillinger, statistik og personalisering af indhold og annoncer. Denne information deles med tredjepart. Ved fortsat brug af websiden godkender du cookiepolitikken.